atheofilos(lookingforKostakisAnan)

το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για να γράφω ό,τι μου καπνίσει.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Οι ζαπατίστας και τα μήλα


Λέει ο Ντουρίτο*πως η ζωή είναι ένα μήλο.
Και λέει πως υπάρχουν αυτοί που το τρώνε άγουρο,αυτοί που το τρώνε σάπιο και αυτοί που το τρώνε ώριμο.
Λέει ο Ντουρίτο πως υπάρχουν μερικοί,πολύ λίγοι,που μπορούν να διαλέξουν πώς θα φάνε το μήλο:αν θα το φάνε σαν ένα όμορφο γινωμένο φρούτο,αν θα το φάνε πουρέ,ή σαν ένα από εκείνα τα μισητά(στον Ντουρίτο)αναψυκτικά μήλου,αν θα το φάνε σαν γλυκό,σαν χυμό,σαν μπισκότο ή όπως αλλιώς ορίζει η γαστρονομία.
Λέει ο Ντουρίτο ότι οι ιθαγενείς λαοί υποχρεώνονται να φάνε το μήλο σάπιο,τους νέους τους βάζουν να το χωνέψουν άγουρο,στα παιδιά προσφέρουν ένα ωραίο μήλο δηλητηριασμένο με το σκουλήκι της ψευτιάς,στις γυναίκες λένε πως θα τους δώσουν ένα μήλο και τους δίνουν μονάχα μισό πορτοκάλι.
Λέει ο Ντουρίτο ότι η ζωή είναι ένα μήλο.
Και λέει επίσης ότι όταν ένας ζαπατίστας βρεθεί μπροστά σε ένα μήλο,το βγάζει στο φως την ώρα της αυγής και,με μια μαχαιριά,χωρίζει το μήλο στη μέση.
Λέει ο Ντουρίτο ότι ο ζαπατίστας δεν προσπαθεί να φάει το μήλο,ούτε καν παρατηρεί αν είναι ώριμο,σάπιο ή άγουρο.
Λέει ο Μτουρίτο ότι,από την ανοιχτή καρδιά του μήλου,ο ζαπατίστας παίρνει με πολλή προσοχή τα σπόρια,πάει και οργώνει ένα κομμάτι γης και τα φυτεύει.Κι έποιτα,λέει ο Ντουρίτο,ο ζαπατίστας ποτίζει το μιλρό βλαστάτι με δάκρυα και αίμα,κι αγρυπνάει για να μεγαλώσει.
Λέει ο Ντουρίτο ότι ο ζαπατίστας δεν θα δει καν τη μηλιά ν'ανθίζει,κι ακόμα περισσότερο,δεν θα δει τα φρούτα που θα κάνει.
Λέει ο Ντουρίτο ότι ο ζαπατίστας φύτεψε τη μηλιά για να μπορεί ο καθένας,μια μέρα που εκείνος δεν θα υπάρχει,να κόψει ένα ώριμο μήλο και να'ναι ελεύθερος ν'αποφασίσει αν θα το φάει σαν φρούτο,αν θα το φάει πουρέ,σαν γλυκό ή σαν ένα από'κείνα τα μισητά(στον Ντουρίτο)αναψυκτικά μήλου.
Λέει ο Ντουρίτο ότι η δουλειά των ζαπατίστας είναι αυτή,να σπείρουν τους σπόρους και ν'αγρυπνήσουν για το μεγάλωμά τους.
Λέει ο Ντουρίτο ότι δουλειά των άλλων ανθρώπων είναι να αγωνιστούν για να'ναι ελεύθεροι να διαλέξουν πώς θα φάνε το μήλο που θα'ρθει.
Λέει ο Ντουρίτο πως αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στους ζαπατίστας και τους άλλους ανθρώπους:
Εκεί που όλοι βλέπουν ένα μήλο,λ ζαπατίστας βλέπει έναν σπόρο,πάει και οργώνει τη γη,φυτεύει τον σπόρο,τον φροντίζει.Πέρα απ'αυτό,λέει ο Ντουρίτο,οι ζαπατίστας είμαστε όπως όλοι οι άνθρωποι.
Ίσως λίγο πιο άσχημοι,λέει ο Ντουρίτο,καθώς με κοιτάζει λοξά να βγάζω την πασαμοντάνια.
Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος
Ένα ξημέρωμα του 21ου αιώνα
*ο Δον Ντουρίτο δε λα Λακαντόνα είναι ένα μικροσκοπικό περιπλανώμενο σκαθάρι που φοράει γυαλιά,καπνίζει πίπα,καβαλά μια χελώνα,κουβαλά μαζί του ένα γραφείο για να γράφει και να διαβάζει και μελετά τον νεοφιλελευθερισμό στη Λατινική Αμερική.Ο ιπποκόμος του,υποδιοικητής Μάρκος,"μιλάει"μέσω αυτού σε δεκάδες ανακοινώσεις,κείμενα και αναλύσεις του.
Διαβάστε τον απλό και κατανοητό λόγο των ζαπατίστας.Τέτοιο λόγο,είναι ανάγκη,σύντροφοι,να χρησιμοποιούμε για να γινόμαστε κατανοητοί από τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας.Η ξύλινη γλώσσα δεν μας ταιριάζει.
Το παρόν κείμενο το αντέγραψα από το ημερολόγιο του 2010 που έκδωσε το περιοδικό ΑΛΑΝΑ και τα έσοδα από τη πώληση του θα δοθούν για την ενίσχυση του EZLN(εθνικοαπελευθερωτικός ζαπατίστικος στρατός).Έχει πανέμορφες ζωγραφιές από τη ζωγράφο Μπεατρίς Αουρόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου